Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Εγχειρίδιο πρακτικής σοφίας




Ο Arthur Schopenhauer (1788-1860), στο περίφημο έργο του Αφορισμοί για την πρακτική σοφία της ζωής (στα ελληνικά απ’ τις εκδόσεις Ροές), βιβλίο το οποίο απευθυνόταν σ’ ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό, εξέθεσε τη διδασκαλία του για το πώς ο άνθρωπος μπορεί να κατακτήσει την ευτυχία. 

Στο νέο τομίδιο της σειράς microMEGA παρουσιάζεται χωριστά το εκτενές και αυτοτελές πέμπτο κεφάλαιο των Αφορισμών. Σ’ αυτό, ο Schopenhauer συνοψίζει την πρακτική του διδασκαλία σε 53 περισσότερο ή λιγότερο εκτενείς συμβουλές και παραινέσεις, επιχειρώντας να προσφέρει στον αναγνώστη ένα απλό εγχειρίδιο που να τον βοηθά να κατακτήσει την ευτυχία – στο βαθμό, βέβαια, που το επιτρέπει η αντιξοότητα των ανθρώπινων πραγμάτων, ο πόνος και η ανία που, κατά το φιλόσοφο, αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της ανθρώπινης ζωής. 

Tο εγχειρίδιο αυτό διατηρεί αμείωτη και σήμερα την επικαιρότητά του, επιτρέποντας παράλληλα στον αναγνώστη να γνωρίσει, ενδεχομένως για πρώτη φορά, το απαράμιλλα διεισδυτικό και καυστικό κριτικό πνεύμα του Schopen­hauer.