Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Η αληθινή ιστορία της Σπάρτης και της μάχης των Θερμοπυλών


Συγγραφέας: Jean Malye
Εκδοτικός Οίκος: Α. Α. Λιβάνη, 2011

Το 480 π.Χ., οι Πέρσες, υπό την ηγεσία του Ξέρξη, περνούν τον Ελλήσποντο. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ένας στρατός δύο εκατομμυρίων ανδρών και ένας ισχυρός στόλος από χίλιες διακόσιες επτά τριήρεις με πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες άνδρες πλησιάζει τις ελληνικές ακτές.

Είναι η αρχή του Δεύτερου Μηδικού Πολέμου. Αύγουστος 480 π.Χ.: Τριακόσιοι Σπαρτιάτες πολεμιστές με επικεφαλής το βασιλιά Λεωνίδα αποφασίζουν να καθυστερήσουν τον εχθρό που κατευθύνεται επιθετικά προς την Αθήνα. Μόνο πέρασμα μεταξύ της Θεσσαλίας και της πεδιάδας της Αττικής, μια στενή δίοδος ανάμεσα στο βουνό και στη θάλασσα, οι Θερμοπύλες.

Επί τρεις ημέρες, οι Σπαρτιάτες θα παλέψουν ηρωικά, προτού υποκύψουν μέχρι τον τελευταίο γύρω από το πτώμα του βασιλιά τους.

O συγγραφέας

Ο Ζαν Μαλί ανθολογεί μέσα από αρχαία κείμενα τα αποσπάσματα εκείνα που αναφέρονται στην ιστορία της Σπάρτης και στη μάχη των Θερμοπυλών. Με τη βοήθεια του Ηρόδοτου, του Διόδωρου Σικελιώτη, του Πλούταρχου, του Ξενοφώντα, του Αισχύλου, του Λυσία και άλλων, οικοδομεί σταδιακά τη Λακεδαιμονίων Πολιτεία (αγωγή παίδων, εφήβων, στρατός, αγωγή κοριτσιών, γάμος, ήθη και έθιμα) και αφηγείται τα γεγονότα που συνδέονται με την περίφημη μάχη των Θερμοπυλών, που έλαβε χώρα το 480 π.Χ.