Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ


Συγγραφέας: Hans von Dach

Total Resistance - Swiss Army Guide to Guerrilla Warfare and Underground Operations έκδ. 1965. Το κείμενο συνοδεύεται από περισσότερα από 100 σχεδιαγράμματα, σκαριφήματα και φωτογραφίες.


Από την εισαγωγή:

Αντίσταση μέχρις εσχάτων

«Αν δύο εχθροί πολεμούν μέχρις εσχάτων ο ένας τον άλλον –και αυτό συμβαίνει πάντα όπου εμπλέκεται μια ιδεολογία (η θρησκεία είναι μέρος της)– ο ανταρτοπόλεμος και η πολιτική αντίσταση θα ξεσπάσουν αναπόφευκτα στην τελική φάση.
»Ο στρατιωτικός ειδήμονας που υποτιμά ή ακόμη και περιφρονεί τον ανταρτοπόλεμο διαπράττει ένα λάθος αφού δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του την δύναμη της καρδιάς.
»Η τελευταία, και πράγματι, πιο άγρια μάχη θα διεξαχθεί από πολίτες. Θα διεξαχθεί κάτω από τον φόβο του εκτοπισμού, της εκτέλεσης και των στρατοπέδων συγκέντρωσης».

Από τον πρόλογο:

"Ας υποθέσουμε το εξής: η χώρα έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Υπέρτερες εχθρικές δυνάμεις έχουν εισβάλει. Εδώ κι εκεί τα στρατεύματά μας έχουν καμφθεί. Πολλά ωστόσο έχουν αποφασίσει να διαφύγουν από τον εχθρό. Κατέχουν ακόμα τα όπλα τους και το υλικό τους. Θέλουν να πολεμήσουν, να αντισταθούν μέχρις εσχάτων. Πώς όμως;
Ή: ο εχθρός έχει καταλάβει μια πόλη. Ο πληθυσμός βρίσκεται κάτω από την εξουσία του. Τι κάνει ο εργάτης, ο υπάλληλος, ο αυτοαπασχολούμενος σε μια τέτοια περίπτωση; Τι κάνει ο δάσκαλος, ο εκδότης εφημερίδας, ο γιατρός, ο δημόσιος υπάλληλος; Τι γίνεται με τις νοικοκυρές, τους σιδηροδρομικούς υπαλλήλους, τους ταχυδρομικούς και τους αστυνομικούς;
Τι κάνουν οι στρατιώτες; Τι κάνουν οι πολίτες;
Θα πετάξουν κάποιοι τα όπλα τους διότι πιστεύουν ότι η συνεχιζόμενη αντίσταση είναι μάταιη;
Θα περιμένουν άλλοι για το μέλλον, εναποθέτοντας την πίστη τους στον Θεό, ή θα συνεργαστούν με τον εχθρό;
Τόσα πολλά ερωτήματα – αλλά πού είναι οι απαντήσεις;
Ένα πράγμα είναι βέβαιο. Ο εχθρός δεν θα δείξει κανένα έλεος. Ο εχθρός θα αφαιρέσει μία ζωή, δεκάδες, εκατοντάδες ή χιλιάδες δίχως καμία αναστολή αν αυτό εξυπηρετεί τους σκοπούς του. Ο αιχμάλωτος στρατιώτης θα αντιμετωπίσει εκτοπισμό, καταναγκαστική εργασία ή θάνατο. Το ίδιο όμως θα αντιμετωπίσει και ο εργάτης, ο υπάλληλος, ο αυτοαπασχολούμενος και η νοικοκυρά..."

"Σε περίπτωση πολέμου, η αντίσταση θα προέλθει κυρίως από τον Στρατό. Είναι καθήκον μας να εξασφαλίσουμε με την ισχύ μας ότι ο Στρατός είναι και παραμένει ετοιμοπόλεμος. Θέλουμε να γίνει πολύ ξεκάθαρα κατανοητό αυτό το σημείο.
Όμως, θέλουμε να δείξουμε στον λαό μας έναν τρόπο να αντισταθεί σε περίπτωση που τμήματα του Στρατού έχουν διασκορπιστεί, αποκοπεί ή κυκλωθεί. Αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις όπου αιχμάλωτοι πετυχαίνουν να αποδράσουν ή τμήματα του άμαχου πληθυσμού περιέρχονται κάτω από την εξουσία του εχθρού. Θέλουμε να δείξουμε ότι στην χειρότερη κατάσταση η αντίσταση δεν είναι μάταιη, αλλά ότι αποτελεί πρωταρχικό καθήκον."

"Σε περίπτωση εχθρικής κατοχής, υποτίθεται γενικά ότι οι πολίτες θα αντισταθούν. Το πώς αυτή η αντίσταση θα εφαρμοστεί ή θα συντηρηθεί αφήνεται στο μεμονωμένο άτομο το οποίο συνήθως τα έχει τελείως χαμένα σχετικά με το τι πρέπει να κάνει. Με την έκδοση της ΟΛΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ δεν ισχύει πλέον κάτι τέτοιο καθώς αυτό το βιβλίο εξηγεί το πότε, το πού και το πώς αναπτύσσονται και οργανώνονται ανταρτικές ομάδες, ένα πολιτικό κίνημα αντίστασης και μια κρυφή οργάνωση..."