Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

ΤΟ ΘΕΩΡΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΓΑΛΟΥ


Το φημισμένο μυθιστόρημα του Ντενί Γκετζ, έργο εμβληματικό για τη μαθηματική λογοτεχνία, μόλις επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος σε νέα αναθεωρημένη μετάφραση από τον Τεύκρο Μιχαηλίδη. Το βιβλίο που μεταφράστηκε σε 18 γλώσσες και πούλησε εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, είχε κυκλοφορήσει στην Ελλάδα για πρώτη φορά το 1999 από τις εκδόσεις Πόλις, και τότε σε μετάφραση Τεύκρου Μιχαηλίδη. Όμως η έκδοση εκείνη είχε εξαντληθεί. Τώρα, το μυθιστόρημα που συνάρπασε τους κριτικούς και εκατομμύρια αναγνώστες, βρίσκεται και πάλι στα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Το βιβλίο του Ντενί Γκετζ, που έκανε πολλούς αναγνώστες να ενδιαφερθούν για τα μαθηματικά και να ξεπεράσουν τις… σχολικές τους φοβίες, είναι ένα συναρπαστικό και πρωτότυπο ταξίδι στον κόσμο της μαθηματικής σκέψης, μέσα από τις ιστορίες των δημιουργών της. Στις σελίδες του ο μαθηματικός και συγγραφέας Ντενί Γκετζ ξεναγεί τον αναγνώστη στον μαγικό και ιδιόρρυθμο κόσμο κορυφαίων μαθηματικών, ξεκινώντας από τον Ευκλείδη και φτάνοντας μέχρι τον Φερμά, τον Όιλερ, τον Γκόλντμαχ κ.ά. Παράλληλα με τις ιστορίες, ξεδιπλώνονται και τα μεγαλύτερα προβλήματα-προκλήσεις που αντιμετώπισε η μαθηματική επιστήμη στο πέρασμα των αιώνων.
Με πρωταγωνιστές έναν ηλικιωμένο αλλά αειθαλή πρώην βιβλιοπώλη, ένα κουφό αγόρι, δύο δίδυμα αδέλφια που είναι ευφυΐες στα μαθηματικά και φυσικά έναν σκανταλιάρη παπαγάλο, τα μαθηματικά γίνονται το μέσο για να επιλυθεί το μυστήριο ενός φόνου που έγινε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Τα μαθηματικά μπαίνουν στην «υπηρεσία» των αστυνομικών μυστηρίων και των αινιγμάτων της καθημερινής ζωής.