Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Β ΕΚΔΟΣΗ


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΓΛΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ 1964

ΚΕΦΑΛΑΙΟΒ΄: ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΝΣΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ 1967

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄: ΚΥΡΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄: Η ΕΙΣΒΟΛΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄ :ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η΄: Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ NORATLAS

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Θ΄: ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΤΤΙΛΑ ΙΙ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι΄: ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ Α' ΜΟΙΡΑΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΑ΄: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΒ': ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ



"...Τα φώτα του αεροδρομίου να ανάβουν και να σβήνουν. Άναβαν μόνον για τις προσγειώσεις και απογειώσεις των αεροσκαφών. Με σκοπό να ήταν ορατό από τους Τούρκους λιγότερο χρόνο, γιατί ήταν μέσα στην εμβέλεια του πυροβολικού τους.

-Μια φωτιά λίγο έξω από το διάδρομο προσγειώσεως. Ήταν, όπως μάθαμε πολύ αργότερα, από το ΝΙΚΗ-4 που κατερρίφθη.

-Βλέπαμε τις τροχιοδεικτικές βολές να σκεπάζουν τον ουρανό του αεροδρομίου. Όλα αυτά μας θύμισαν και αλλάξαμε τις δεξαμενές καυσίμου. Βάλαμε τις «C» που ήταν αλεξίσφαιρες . Συνειδητοποιήσαμε για τα καλά τι μας περίμενε. Ήμασταν τυχεροί γιατί όταν βρεθήκαμε στην αρχή του διαδρόμου προσγειώσεως δεν είχαμε φθάσει στο προβλεπόμενο ύψος και κάναμε προσγείωση κατολισθήσεως. Φέραμε τελείως πίσω τους μοχλούς ισχύος και προσεγγίζαμε σχεδόν κάθετα το διάδρομο. ΄Έτσι, ήμασταν εκτεθειμένοι στα αντιαεροπορικά πυρά λιγότερο χρόνο και με μικρότερη επιφάνεια.

Τα αγωνιώδη αυτά λεπτά από την τελική μέχρι την προσγείωση ήταν ατέλειωτα, δεν υπήρχε τρόπος αντίδρασης γαι να βγούμε από το «φραγμό» των αντιαεροπορικών πυρών. Βλέπαμε πυρά να κατευθύνονται προς το μέρος μας και ασυναίσθητα κλείναμε τα μάτια μας. Τα φώτα προσγείωσης τα ανάψαμε λίγο πριν την επαφή με το έδαφος.

Πρώτη φορά στη ζωή μου ένιωσα να τρέχει κρύος ιδρώτας από το μέτωπό μου και με κομμένη την ανάσα να περιμένω να ακουμπήσουν οι τροχοί στο έδαφος. «Ούφ», προσγειωθήκαμε επί τέλους είπαμε ταυτόχρονα και οι τέσσερις μας. Η ώρα ήταν 03:22 της 22ας Ιουλίου 1974. Στη διαδρομή προσγείωσης είδαμε τα δύο ΝΟRΑΤLΑS εγκαταλειμμένα αριστερά του διαδρόμου ..."