Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

ΑΝΤΑΡΤΟΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΙΑΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ



" Στη διαδρομή αρρώστησα και πέρασα δέκα μέρες ξαπλωμένος ανάσκελα στη σκηνή μου, με μόνη απασχόληση το στοχασμό πάνω στον πόλεμο..." Με αυτόν τον τρόπο ο Λώρενς της Αραβίας φέρνει στο προσκήνιο, με μία φράση καθαρά θεατρική, τις απαρχές της δράσης του επικεφαλής της αραβικής εξέγερσης. Διαλύοντας τις αποικιοκρατικές αντιλήψεις περί πολέμου της γηραιάς Ευρώπης, ο Τ. Ε. Λώρενς είναι ο πρώτος Δυτικός που ξαναστοχάζεται και εφαρμόζει τον ανταρτοπόλεμο στο πεδίο του άλλου. Η μεταμόρφωση της αδυναμίας σε ισχύ αποδεικνύει ότι, πριν απ' όλα, ο πόλεμος είναι μια εργασία του πνεύματος.



Ο συγγραφέας (διότι ο δημιουργός των Επτά Στύλων της Σοφίας είναι, μεταξύ άλλων, και συγγραφέας...) είναι θεωρητικός. Αναφέρει τους Γκυμπέρ, Ζομινί, Ναπολέοντα, Ξενοφώντα, Κλάουζεβιτς, Μόλτκε, Αρντάν ντυ Πικ, Φοςς και ιδίως τον Μωρίς ντε Σαξ. " Ήμουν", λέει, " αρκετά διαβασμένος". Για τον σύγχρονο αναγνώστη ίσως ετούτο να μην είναι αυτονόητο : υπάρχει μία γνώση, μία σκέψη, μία παιδεία, " μια μεταφυσική πλευρά και μια φιλοσοφία", λέει ο Λώρενς, για τα πράγματα του πολέμου.



"Οι στρατοί μοιάζουν με τα φυτά, ακίνητοι ως σύνολο, ριζωμένοι βαθιά, τρέφονται έως την κορυφή χάρη στους μακριούς βλαστούς τους. Μπορούσαμε να γίνουμε ατμός που γυρίζει στον αέρα όπου θέλει." Ωραίες και πυκνές εκφράσεις που αποσβολώνουν σαν μία επίθεση αστραπή. Οδηγώντας τους άνδρες σε έναν πόλεμο εγκεφαλικό, περισσότερο νοητικό από ένα απλό όπλισμα, γνωρίζει και ελέγχει τη δύναμη των λέξεων πάνω στο πνεύμα που αποφασίζει οριστικά την έκβαση των μαχών.



Στη σκηνή του Αμπού Μαρχά, ανάμεσα σε μουγκρητά από καμήλες, συναντώνται ένας αρχιστράτηγος των Μαχομένων Βασιλείων, ένας Αθηναίος αριστοκράτης, ένας Σάξονας κόμης, ένας εκκεντρικός της Οξφόρδης κι ένας κινέζος επαναστάτης. Η γραφή (η γραπτή σκέψη) είναι ο τόπος που επιτρέπει αυτές τις συναθροίσεις.



Απόσπασμα



Ο Τόμας Έντουαρντ Λώρενς, ο "πρίγκιπας της Μέκκας" και ο "βασιλιάς δίχως στέμμα της Αραβίας", γεννήθηκε το 1888 στην Ουαλλία. Σπούδασε κλασικές γλώσσες, αρχαιολογία, μεσαιωνική ιστορία και αραβικά στην Οξφόρδη.


Ως νεαρός αρχαιολόγος στην Παλαιστίνη και τη Συρία μπαίνει στην Ιντέλλιτζενς Σέρβις το 1914 και αποστέλλεται στη Μεσοποταμία, όπου συμμετέχει ενεργά στην αραβική εξέγερση εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


Το 1918 οι Βεδουίνοι και ο Λώρενς νικούν στην Ταφίλα. Στο τέλος του ίδιου έτους επιστρέφει στο Λονδίνο.


Το 1919 αρχίζει η συγγραφή του βιβλίου του Επτά Στύλοι της Σοφίας, που θα κυκλοφορήσει το 1926.


Το 1922, απογοητευμένος, παραιτήθηκε οριστικά από την υπηρεσία του στο Colonial Office. Το 1923 αρχίζει τη συγγραφή της αυτοβιογραφικής Μήτρας, που κυκλοφόρησε μεταθανάτια το 1955.


Το 1935 πεθαίνει στα περίχωρα του Λονδίνου έπειτα από ένα δυστύχημα με τη μοτοσικλέτα του.



Το βιβλίο ''ΑΝΤΑΡΤΟΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ'' μπορείτε να το βρείτε εδώ